埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[结伴] 有12月28日从香港到爱城的朋友吗?

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
你好,我是留学生,来自广州。
( @& B7 M. f6 _已经订好了12月28日从香港到爱城加航的机票了。3 @& ~. X8 P* J. a- |+ Y
初到贵境,什么都不会。
2 A! M; T  f  B6 z寻找朋友同行。
推荐一个寻找飞友的贴子:
$ V* ?! f+ Q- O$ J5 \& m* phttp://www.caitn.com/Together/Together.asp
大型搬家
那个时候的机票便宜吗?多少钱?如果签证来得及,我也差不多的时候过去
老杨团队 追求完美
机票比较贵,全程加航要8253,这是我找到最便宜的了。. G9 W! J4 I% `! `' R7 x
如果你拿到签证,我们一齐吧。
0 y& ^  ]/ Y4 Z; E6 o/ r6 f联系我吧,电话13360033366
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.* n; H% [: \- ~% g9 Z4 s

9 {6 h2 n8 ~2 y" ^# ]机票价格大概是5500
哈哈···大家都是广州的!交个朋友!
LZ 是留学么?  在什么学校?
我去UA,你们呢,去哪个学校呢?我在找便宜一点的机票呢。
老柳教车
在MacEwan读那个研究生的预科!
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢
top88222你买的是哪个航空公司的呢
原帖由 宓山 于 2007-11-25 22:28 发表 ( B9 g& I7 L& N& c& h! K. q
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢

( B6 t8 p$ D. l  A4 @$ x& c全程加航!
( Q7 X; Z, n6 R% y  ^: R你是在广州吗?如果是的话,我告诉你我订票的那家公司,当时我看过其他,那家是比较便宜的。
同言同羽 置业良晨
原帖由 top88222 于 2007-11-12 17:47 发表 ; `1 R2 n0 N2 x
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.& J" H! f3 }  |* C1 M

" W. n' S/ @! U  `机票价格大概是5500

4 b: t5 e. z* @你是移民还是留学?也许我们会喺温哥华碰上!嘿嘿···
! O9 ~" B/ d. C8 U你应该是国航的机吧?!我想反正去到温哥华也要转加航的机,索性就全程都是加航了。

回复 12楼 的帖子

我留学啊,就係想全程加航方便,不过好似北京出发平好多
仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
原帖由 宓山 于 2007-11-26 04:18 发表
$ S+ ~3 h+ f- ~5 H+ t仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
# B% T1 s8 y; Q" l7 A
& }. ?2 m- D; ?. F& k  d3 `
但係北京飞麻烦好多咯!我就係谂住我第一次去,惊出乜嘢差错,所以选择全程加航。& o1 ]4 p* o2 e( G1 M' P
喺HK走唔使办通行证,我问过喇,只要凭有效签证同机票就可以入香港境一次。
同言同羽 置业良晨
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
原帖由 宓山 于 2007-11-26 22:47 发表 4 k. T+ K6 m. r+ }
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
6 K* Q' z4 c+ Q: ^& w2 k2 N
叫广州佳信旅运服务有限公司,电话87624883。喺宜安广场9楼。. m: z' G# m- n7 u7 G3 Q7 N
网址:www.gzjiaxin.com; h1 U, S# U1 Q- I8 U$ R; a) j
我当时係自己直接上去订票嘅。不过嗰度好衰,如果你刷卡俾钱嘅话,要收5%手续费,所以都係俾现金好。' X9 q  Y0 V3 z$ k
希望可以帮到你喇!
我可能俾错电话你,应该係83633198。3 c8 v' |! A2 V! }/ Y
唔好意思!
好,唔该晒,慢慢研究下
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
同言同羽 置业良晨
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 7 U* h3 r" R; A0 C
8 A4 o9 @$ s. N# L+ C; ?- r
咁我又真係唔知喎!我谂住当日早上先去,因为我係下午2点左右的飞机。
老柳教车
同言同羽 置业良晨
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
原帖由 宓山 于 2007-12-5 05:02 发表 + V1 O! h& Z% B+ g) {
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
# D3 K0 F! h% r8 g- Y9 A
电子机票!净係用个名就可以买机票。
6 m  Y% K: T. v( i  ^) b) {7 u其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···7 f' X3 H( J  @' _/ g4 K0 L
佢哋话到时凭pasport就可以check in
  n1 {$ U/ ?7 [: |0 A; H  t/ o1 M3 m你订咗几时嘅机票吖?
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 ) I( |+ B' C/ n* w. m5 \: Q
- j  l" ~$ F& q7 O0 R
無記錯繫8日
原帖由 kyna 于 2007-12-5 05:39 发表
& t6 k3 r5 S: f2 c/ D+ r: G! z% Y: [- C. n9 t; x
电子机票!净係用个名就可以买机票。6 u) s1 q; V+ {' ]3 W% i
其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···
6 j5 m0 o3 z/ U2 B* x佢哋话到时凭pasport就可以check in+ B. ?$ n" C0 A
你订咗几时嘅机票吖?

0 D+ |' C. ^0 S& y  e8 g) O我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
理袁律师事务所
原帖由 Jefferylv 于 2007-12-5 18:35 发表 ( M7 d5 g4 O  `! Q
; e. {, c/ Q; `, s6 U. U5 X
無記錯繫8日

/ ]5 R6 k# I" E, L0 e' r哦,好,唔该晒
原帖由 宓山 于 2007-12-7 23:28 发表 , F2 V6 u# g" g+ C$ e, v: C
# S2 h+ a3 a7 ?3 m" U- ]
我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
* k, D4 e& T5 Y" S  F# N
好吖!!!嘿嘿···
! i' \+ g: ^: N% j" M6 V我哋edmonton见喇!
原帖由 kyna 于 2007-12-8 07:54 发表
* [' Q! C3 b5 ]  s0 b" d; B2 c& F, a9 T3 m
好吖!!!嘿嘿···
, p6 O: O: v$ s4 i5 E3 a我哋edmonton见喇!

6 f3 y$ c' L7 d5 a 等你到咗,我就啱好可以够时间问你搭飞机成个流程啦,哈哈。希望你一去到就有得上网啦~~

从香港起飞注意事项.

1.办理登机手续后,要遵循指示牌找到你的登机地方.那个地方非常远.+ P: w1 m; a* w1 w7 n! L
2.东西如果太多,在进香港海关时, 可以叫BUS上工作人员帮你,一般10元或者20元搞定.
  l3 Q; K  p' ]0 l4 x7 ?- G3. 到了温歌华之后, 一下飞机赶快去找你的行李,然后带上你的行李去移民办公室. (如果你需要去移民办公室的话).4 j/ K  @) v+ T! T
我们在温歌华时,花了一个小时才取到我们的行李, 结果, 我们误了飞机,害我们在机场等了2个航班后才等到位置. 有人说我们是幸运的,因为我以前有朋友因为误了飞机,而不得不在机场过夜.
5 {) K7 A( E/ P& g# U* ^祝一切顺利.4 N. [0 ~* u+ a$ E$ ?* f# }
看你也是广州的,提醒一下.