埃德蒙顿华人社区-Edmonton China

[结伴] 有12月28日从香港到爱城的朋友吗?

老杨团队,追求完美;客户至上,服务到位!
你好,我是留学生,来自广州。
7 c+ N: X+ C  c* P+ S3 c+ W已经订好了12月28日从香港到爱城加航的机票了。: D0 {# ~# f/ B, k
初到贵境,什么都不会。  _7 M6 k0 b8 P
寻找朋友同行。
推荐一个寻找飞友的贴子:
$ i* J, p$ c" ]1 K* ^$ Vhttp://www.caitn.com/Together/Together.asp
那个时候的机票便宜吗?多少钱?如果签证来得及,我也差不多的时候过去
老杨团队 追求完美
机票比较贵,全程加航要8253,这是我找到最便宜的了。
6 ]( ^5 k1 ~/ ]% |0 q( o如果你拿到签证,我们一齐吧。
; I4 e  m( z" r! \联系我吧,电话13360033366
我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的.
  L/ @  B. E* l5 s! ^( T% x; X. r" \
机票价格大概是5500
哈哈···大家都是广州的!交个朋友!
老柳教车
LZ 是留学么?  在什么学校?
我去UA,你们呢,去哪个学校呢?我在找便宜一点的机票呢。
在MacEwan读那个研究生的预科!
kyna你买的是哪个航空公司的机票呢
top88222你买的是哪个航空公司的呢
原帖由 宓山 于 2007-11-25 22:28 发表
) t+ e/ E% [  ?5 t6 F  F9 ]kyna你买的是哪个航空公司的机票呢

7 m3 I4 I* Y; b- x, [2 b% u全程加航!
! C# }6 J' u! m9 U0 q+ k你是在广州吗?如果是的话,我告诉你我订票的那家公司,当时我看过其他,那家是比较便宜的。
同言同羽 置业良晨
原帖由 top88222 于 2007-11-12 17:47 发表
  V) {, C5 s+ y  q7 T8 a+ ^我也是广州的,也是那一天飞,不过是从北京起飞的., y! V2 a3 V# o. K. t. S  L

$ i% z6 y- P/ K8 J5 |机票价格大概是5500
8 V1 t. W$ M5 F: T7 A( A
你是移民还是留学?也许我们会喺温哥华碰上!嘿嘿···& y/ d+ i/ L" u$ k9 k
你应该是国航的机吧?!我想反正去到温哥华也要转加航的机,索性就全程都是加航了。

回复 12楼 的帖子

我留学啊,就係想全程加航方便,不过好似北京出发平好多
仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
原帖由 宓山 于 2007-11-26 04:18 发表
: E+ R4 Q7 w! G: Z仲有啊,想问下呢,係HK走的话使唔使另外办HK的通行证
9 p: X" @# h  O; t) p: m

& T  x* \+ }& @+ W3 e  U+ g5 t但係北京飞麻烦好多咯!我就係谂住我第一次去,惊出乜嘢差错,所以选择全程加航。
- ]% X8 a( T: y喺HK走唔使办通行证,我问过喇,只要凭有效签证同机票就可以入香港境一次。
理袁律师事务所
同言同羽 置业良晨
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
原帖由 宓山 于 2007-11-26 22:47 发表 : R; ]2 Q& u( v7 L" v# ?
哦,咁嘎?你去买票果间公司嘅联系方式係咩啊?或者有冇网站可以查下啊?
- W6 W  s( ~& S3 E# Q( e/ ]
叫广州佳信旅运服务有限公司,电话87624883。喺宜安广场9楼。& G; e! H6 I0 U$ t
网址:www.gzjiaxin.com% w; g0 e5 v: y/ b3 k8 P9 A' F
我当时係自己直接上去订票嘅。不过嗰度好衰,如果你刷卡俾钱嘅话,要收5%手续费,所以都係俾现金好。
; ?" q3 F( u& [) [. O希望可以帮到你喇!
我可能俾错电话你,应该係83633198。
$ w4 x" _0 K( K唔好意思!
好,唔该晒,慢慢研究下
大型搬家
有冇规定持有效签证同埋机票可以係HK逗留几耐嘎
同言同羽 置业良晨
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 ' H3 F0 C  _, D, N
+ ~6 o+ O* o7 b3 U- z
咁我又真係唔知喎!我谂住当日早上先去,因为我係下午2点左右的飞机。
同言同羽 置业良晨
想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊
原帖由 宓山 于 2007-12-5 05:02 发表
: W; f7 ]( l6 T( o想问下你哋果啲係电子机票定係纸质机票啊

: U, H& a8 Y% \4 U3 ]电子机票!净係用个名就可以买机票。
# F# S' b6 A7 W1 b( u其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···
2 ~5 B( q& A; K9 c( ^佢哋话到时凭pasport就可以check in
% N4 U9 `; R% a- Z你订咗几时嘅机票吖?
原帖由 宓山 于 2007-11-27 22:54 发表 $ U4 e9 D% B- x: b
* m  X8 M, e8 N& w% @; L4 o9 g
無記錯繫8日
原帖由 kyna 于 2007-12-5 05:39 发表
/ K4 f  f  ~& K3 M7 }' _
$ C: _' c* r1 e" D5 I: G电子机票!净係用个名就可以买机票。
4 e& o3 E4 {1 |9 u' h" T" N其实,我都觉得几儿戏嘎!嘿嘿···# d4 x+ Q8 }$ J/ U: K9 z
佢哋话到时凭pasport就可以check in
3 K) h  q" C7 u9 D你订咗几时嘅机票吖?

1 ?0 K& I0 D+ L) T7 e) d我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。
原帖由 Jefferylv 于 2007-12-5 18:35 发表
, l6 t. l  u" U. N' u$ U( J* u5 r+ L# _8 V' w& S1 [& s
無記錯繫8日

3 X" @" d+ \6 J$ ~$ j% X& I4 Q哦,好,唔该晒
原帖由 宓山 于 2007-12-7 23:28 发表 2 Q9 V$ H7 ?6 R

' j. o+ h' y) i8 z  D3 y: ^我28号未走得啊,变咗31号啦。不过到时去到都可以保持联系,或者下次翻广州可以一齐走嘎,哈哈。

9 W3 v3 v+ i- E" Z好吖!!!嘿嘿···
2 E$ a0 m+ U' i* G: X- l# Z我哋edmonton见喇!
大型搬家
原帖由 kyna 于 2007-12-8 07:54 发表 9 m+ S* h% h: w5 y

" M" v4 M- U, _0 t1 L4 b( K) u& X2 V好吖!!!嘿嘿···
" K& ~, I& I0 ~3 C, t# {我哋edmonton见喇!

" h' [3 F( J# q+ ^# {' j 等你到咗,我就啱好可以够时间问你搭飞机成个流程啦,哈哈。希望你一去到就有得上网啦~~

从香港起飞注意事项.

1.办理登机手续后,要遵循指示牌找到你的登机地方.那个地方非常远.
6 D6 s: {. A( @, a# ^% }2.东西如果太多,在进香港海关时, 可以叫BUS上工作人员帮你,一般10元或者20元搞定.% k: m1 y- p! ^, E- S- M  T! o  ~
3. 到了温歌华之后, 一下飞机赶快去找你的行李,然后带上你的行李去移民办公室. (如果你需要去移民办公室的话).
' c( P) X  v9 _3 Q我们在温歌华时,花了一个小时才取到我们的行李, 结果, 我们误了飞机,害我们在机场等了2个航班后才等到位置. 有人说我们是幸运的,因为我以前有朋友因为误了飞机,而不得不在机场过夜.
) m1 a5 ?4 t) K祝一切顺利.! q) ^& x' g0 L7 [5 ^( n
看你也是广州的,提醒一下.